Gündem - 2 Haziran 2020 18:29
MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı Narenciye üreticilerinin problemlerini ve çözüm önerilerini paylaşmak üzere bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Hatay’da aşırı sıcaklar nedeniyle Erzin’deki narenciye ağaçları meyvelerini döktü. Ürünlerini sıcak vuran üreticilerin çözüm arayışı sürüyor.
MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı Narenciye üreticilerinin problemlerini ve çözüm önerilerini paylaştığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
“Narenciye üreticilerimizin sorunlarına geçmeden önce Türkiye Narenciye üretimi ve ihracatı ile ilgili bir takım verileri sizler ile paylaşmak istiyorum.
2019 yılı Türkiye Narenciye Üretimi 4 milyon 679 bin 721 ton olarak gerçekleşmiştir.
2019 yılında üretilen narenciyenin 1 milyon 613 bin tonu çeşitli ülkelere ihraç edilmiştir.
Bu rakamları oranlarsak 2019 yılında ülkemizde üretilen narenciyenin % 34 ihraç edilmiş bu ticaretten ülkemiz toplamda 755 milyon $ kazanç elde etmiştir.
Türkiye’de yaş meyve ve sebze ihracat rakamlarına baktığımızda 2019 yılında toplam 4 milyon ton yaş meyve ve sebze ihracatı yapıldığı ve ihracatın ekonomik büyüklüğünün 2 milyar 260 milyon $ olduğu görülmektedir.
Tüm yaş meyve ve sebze ihracatımızın nerede ise miktar olarak % 40 ‘ını ekonomik büyüklük orakta % 33’ünü tek başına narenciye karşılamaktadır.
Ülkemiz de Narenciye ile ilgili rakamlar bu şekilde iken ilimiz Hatay da ise Narenciye üretim ve ihracat rakamları şu şekildedir.
İlimiz genelin de başta Erzin olmak üzere Dörtyol, Arsuz ve Samandağ ilçelerimizde Narenciye yetiştiriciliği yapılmaktadır. Özellikle Erzin ilçemizin tek geçim kaynağı nerede ise narenciye üreticiliğidir.
2019 yılı itibari ile İlimiz genelinde Narenciye ekim alanı toplamda 258 bin 100 dekar olarak gerçekleşmiş ve alanda yapılan üretim ile toplamda 878 bin 234 ton narenciye elde edilmiştir.
Hatay genelinde üretilen narenciyenin 421 bin 970 tonu ihraç edilmiş ve 194 milyon 748 bin $’lık ticaret hacmi yakalanmıştır.
İlimiz genelinde üretilen narenciyenin nerede ise % 50’si ihraç edilmiştir.
Türkiye geneli Narenciye ihracatının % 26 sı Hatay ilimizden gerçekleşmiştir. Hatay Narenciye ihracatında Mersin ilimizden sonra 2. Sırada yer almaktadır.
Sadece Hatay ve Mersin illerimizden yapılan narenciye ihracatı tüm ülke ihracatımızın miktar olarak % 65‘ini ekonomik büyüklük olarak ise % 68’ini oluşturmaktadır.
Rakamlar Narenciye üretiminin ülkemiz ekonomisine katkısını net bir şekilde ortaya koymaktadır. Ülke ekonomisine ve istihdama bu denli katkı sağlayan sektörün bugünler de büyük sıkıntılar yaşadığını belirtmek isterim.
Yaşanılan sıkıntı aslında bir nevi doğal afet diyebileceğimiz bir durumun yansıması.
Aşırıcı sıcaklar veya halk arasında ki ismi ile Afrika sıcakları.
Mayıs ayının sonuna doğru bölgemizde yaşanan aşırı sıcaklar sebebi ile meyve ağaçlarında büyük oranda yanma ve çiçek dökümü olmuştur.
Bir taraftan salgın tehdidi diğer taraftan artan maliyetler ile başa çıkmaya çalışan üreticilerimiz, ürünlerinin yanması ve dökülmesi sonucu para kazanmayı bırakın maliyetleri nasıl karşılayacaklarını düşünmekteler.
Kışın don ve doludan, akabinde hastalıktan ve bugünler de aşırı sıcak ve rüzgârdan mağdur olan üreticilerimizin bu yıl ürün kaybının genç ağaçlarda % 80 büyükler de ise % 60 civarında olduğu gerek Ziraat Odalarının yaptığı çalışmalar da ve gerekse İlçe Tarım Müdürlüklerinin çalışmalarında ortaya çıkmaktadır.
Dünya genelin de yaşanan salgının en önemli sonuçlarından biri şüphesiz Yeni Normal dediğimiz hayat düzeni içerisinde Tarımın öneminin artacağı gerçeğidir. Ülkeler virüsün sebep olduğu bu ortamda tarım üreticilerine daha fazla destek vererek hem kendi arz güvenliğini teminat altına almak isterken bir yandan da dünya genelinde artan gıda pazarından pay almaya çalışacaklardır.
Bu nedenden dolayı salgın döneminde yapılan büyük ve başarılı çalışmalar sonucunda girdiğimiz bu Yeni Normalde Hükümetimizden Narenciye üreticilerimizin zararlarının karşılanması konusunda destek istemekteyiz.
Geçtiğimiz günler de Erzin ilçemizde Belediye Başkanı, Siyasi Parti İlçe Başkanları, Ziraat Odası Başkanı, Erzin ve Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odaları Başkanları, Esnaf Odaları Başkanı, İlçe Tarım Müdürü, Narenciye üreticileri ve Sulama Kooperatifleri temsilcileri ile muhtarlarımızın da katıldığı Narenciye üreticilerimizin problemlerinin konuşulduğu bir toplantı gerçekleştirdik.
Ayrıca bu toplantı esnasında Dörtyol, Arsuz ve Samandağ İlçe Ziraat Odaları Başkanlarının da kıymetli görüşler alındı. Bu toplantılar sonucunda fikir birliğine vardığımız çözüm önerilerimizi siz kıymetli basın mensupları ile paylaşmak istiyorum.
Aşırı sıcaklardan kaynaklanan ürün kaybının doğal afet kapsamı içerisine alınması ve bu kapsamda üreticilerimizin zararlarının karşılanması,
Tarım Sigorta alanının (Tarsim) genişletilmesi, sıcaklık ve kuraklık gibi afetlerin de sigorta kapsamına bu yıl dahil edilmesi,
Çiftlilerin Bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi ve önümüzdeki yıl içinde faizsiz destek verilmesi,
Çiftçilerimizin kullandığı elektrik enerjisi üzerindeki KDV’nin düşürülmesi,
Bu yıl yaşanan afet tehlikesi yüzünden Narenciye üretiminde beklenen ürün düşüklüğü ihracatımızı da olumsuz etkileyecektir. İhracatımızda elde ettiğimiz pazarın korunması için bakanlığımızın ihracat birlikleri ile bu sorunun çözümü konusunda koordineli olarak çalışması,
Son olarak tek geçim kaynağı nerede ise Narenciye üretimi olan Erzin ilçemize özel bir çalışma gerçekleşmesini Tarım Bakanlığından talep etmekteyiz.”
Copyright © 2013. Tüm Hakları saklıdır.