SON DAKİKA
Mega Haber
Takip Et!
30 Mart 2022

Arsuz’da ‘Bahar Bayramı’

Facebook'ta Paylaş
Twitter
B R K
Arsuz’da ‘Bahar Bayramı’

Gündem - 30 Mart 2022 16:59

Arsuz Belediyesi tarafından gerçekleştirilen, ‘6. Geleneksel Bahar Etkinlikleri’ Akçalı Hizmet Binası Bahçesinde gerçekleştirilen kahvaltı programıyla başladı.

Arsuz Belediyesi’nin ev sahipliğini yaptığı programa, Arsuz Kaymakamı Hacı Hasan Gökpınar, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP Hatay Milletvekilleri Suzan Şahin ve İsmet Tokdemir, CHP İl Başkanı Ramiz Parlar, Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İlçe Emniyet Müdürü Hasan Gün, Sivil Toplum Kuruluşu Başkan ve Yönetimleri, Siyasi Parti İlçe Başkanları ve Yönetimleri, Muhtarlar, Meclis Üyeleri,  İş İnsanları ve halk yoğun ilgi gösterdi. 

Geleneksel bayramların çok önemli olduğunu belirten Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven, “Geleneksel bayramlarımız bizim için çok önemlidir. Çünkü halkların tarihsel gelişimlerinden bugüne gelirler. Ve o tarihten izler taşırlar. Bu geleneklerin bir kısmı çağa uygun olmadığı için terkedilmiş ama bir kısmı özümüzü oluşturduğu için günümüze kadar gelmiştir. Bu gelenek ve göreneklerin Bayramların yok oluşu demek, bir tarihin yok oluşu demektir.  Bu nedenle bu gelenekleri çağa uydurarak devam ettirmek zorundayız. Ğiyd sabataş yani rumi 17 mart miladi 30 mart yıllardır burada kutlanır.  Bundan sonrada geleneklerimize uygun olarak yine yeri olan akçalıda kutlanacak, bunun değişme şansı yoktur. Bayramlar kardeşliğin, dostluğun, sevginin timsali olur ve bunlar insanları birbirine yakınlaştırırlar. Dolayısıyla barışı getirir. Barışı isteyen insanlar olarak gelenek ve göreneklerimizi devam ettireceğiz. Bugün tüm kesimlerin özelliğini taşıyan bir gündür. Müsabakalar, yumurta boyama yarışları, yumurta tokuşturma ve güreş gibi ve birçok kültürü temsil eden bir gündür. 14 gün boyunca çeşitli etkinlikler yapılacak. Bu etkinliklere tüm halkımızı bekliyoruz,” şeklinde konuştu.

Arsuz Kaymakamı Hacı Hasan Gökpınar, “burada bulunan herkesin bayramını kutluyorum. Ğiyt mübarek. Arsuz hoşgörünün birlik ve beraberliğin şehri olmuştur. Bu topraklarda kardeşlik ve hoşgörü anılmıştır. Bundan sonra da bu şekilde anılmaya devam edecektir. Bugün burada Arsuz’u oluşturan tüm unsurlarımızla bayramı kutlamaya geldik. Nisan ayında yine paskalya bayramını, mayısın başında da Ramazan Bayramı’nı hep birlikte kutlayacağız. Hep birlikte buradan bağıracağız, dicez ki; Arsuz bir ve beraber oldukça bir güçtür. Bir şehri ve medeniyeti, milleti olgunlaştıran en önemli şey geleneklerine sahip çıkmasıdır. Hepinizin bayramını kutluyor, iyi eğlenceler diliyorum,” dedi.

İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, “Bu kadar güzelliği, Hristiyan cemaatinin, alevi cemaatinin, Müslüman cemaatinin, bütün sivil toplum kuruluşlarını, sayın milletvekillerini ve birçok insanı bir araya getirecek bir uygulama yapmak, gerçekten tebrik edilecek bir durumdur. Eğer kendi değerlerinize sahip çıkarsanız, kendi değerlerinizle var olursanız, çok başarılı olacaksınız.  Ben buradan tüm Arsuz’lu vatandaşları tebrik ediyorum, Allah başarınızı daim etsin,” ifadeleriniz kullandı.

CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, “Hatay 13 medeniyete ev sahipliği yapmış. Bu birlik ve beraberlik tarihte önemli bir yer tutar. Hem yumurta bayramımızı hem bahar bayramımızı, ikisinin ortası olan bu kutlamayı da bu organizasyonu yapan komiteye, belediye başkanımıza emeği olan herkese teşekkür ediyorum,” ifadelerini kullandı.

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, “Baharın, canlılığın bayramı dediler. Aslında bir nevi barış kardeşliğin evet, ama özgürlüğün günüdür bu bayram. Çünkü kapalı kapılar ardında kalanların, toprak altında olanların, can bulduğu, dışarı çıktığı, özgürleştiği bir bayram. Özgürlüğün de bayramı olsun. İki bayram arasındayız biri yumurta bayramı diğeri bahar bayramı (evvel nisen). İki bayram arası dilenen dilekler kabul olur derler. Bugün buradan, Arsuz’dan başlasın, kardeşliğin, barışın, huzurun tüm Türkiye’ye tüm dünyaya yayılmasını dileyelim,” dedi.

CHP İl Başkanı Ramiz Parlar, “yöremizi farklı kılan, yöremizin güzelliğine güzellikler katan özel bir günde yine beraberiz. Bugün yumurta bayramı, evvel temmuz, evvel nisan gibi insanları bir araya getiren, sevgiyi, saygıyı birbirimize göstermemizi sağlayan, en önemlisi, insanların içindeki insan sevgisini ortaya çıkaran en önemli günlerden biri. Hatay, bizim yöremiz bu yüzden güzel. Bugünlerin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu etkinliği düzenleyen Arsuz Belediye Başkanımıza da çok çok teşekkür ediyorum,” şeklinde konuştu.

İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, “30 Mart Yumurta Bayramı, alevi kardeşlerimizin bayramını tebrik ediyorum. Baharın gelişini müjdeliyor. Nevruzun eş anlamına geliyor. Tohumların yeniden açması, baharın müjdecisi. Birlik ve beraberliğimizin daim olmasını özellikle diliyorum,” dedi.

Ardından barış timsali güvercinler uçurulduktan sonra, yöresel ürünler kadın eli semt pazarında üreten kadınların hazırlamış olduğu kahvaltı sunumu gerçekleştirilerek, çeşitli yarışmalar düzenlendi.

Rss

Okuyucu Yorumları

Toplam 0 yorum yapıldı.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Defne ve İskenderun halk toplantılarında vatandaşlar ve esnaf tarafından yoğun ilgi ile karşılandı. Savaş, İskenderun’un Bekbele ve Denizciler Mahallesi ile Defne ilçesine bağlı ...
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci Lisbon Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri ile Porto Yüksek Mühendislik Enstitüsü Pretensa Müdürünü ağırladı. İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci ...
Cumhur İttifakı Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Öntürk, önceliklerinin tüm depremzede hemşerilerini konut sahibi yapmak olduğunu söyledi. İskenderun Cebike TOKİ konutları sakinleri ile iftar buluşması gerçekleştiren Öntürk’e, Cumhur İttifakı İskenderun ...
Yapılacak yerel seçimler öncesi Antakya’da Hatay Akademik Mesleki Odaları Koordinasyon Kurulunu (HAMOK) ziyaret eden HBB Başkanı Savaş, ardından yeni Hatay Barosu Başkanı Erhan Nizamoğlu, eski Baro Başkanı Cihat Açıkalın ve ...
Hak İş Konfederasyonu Hatay İl Başkanı ve Özçelik İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör, Öz Çelik İş Sendikası Mali Sekreteri Veysel Yayla, Şube Teşkilat Sekreteri Rıfat Yılmaz ve Rıfat ...
Cumhuriyet Halk Partisi İskenderun Belediye Başkan Adayı Mehmet Dudoğlu, İskenderun Mozaik Kadın Derneğini ziyaret ederek projelerini anlattı ve CHP’ye destek istedi. CHP İskenderun Belediye Başkan Adayı Mehmet Duduoğlu’nun beraberinde CHP Hatay ...

Copyright © 2013. Tüm Hakları saklıdır.