SON DAKİKA
Mega Haber
Takip Et!
10 Ocak 2022

Sarıkamış’da Donan Kalpler, Belen’de Can Buldu

Facebook'ta Paylaş
Twitter
B R K
Sarıkamış’da Donan Kalpler, Belen’de Can Buldu

Gündem - 10 Ocak 2022 12:58

107 yıl evvel Sarıkamış Allah-u Ekber dağlarında Şehit düşen 90 bin kahramanımızı anmak için düzenlenen “Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü”, Belen Belediyesi ev sahipliğinde, vatandaşların ve gençlerin, geniş katılımla gerçekleşti.

Belen Kaymakamlığı, Belen İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü,  Gençlik ve Spor Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlüğü, Türk Kızılay ve İskenderun Belediyesinin katkısıyla gerçekleşen anma yürüyüşüne, Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, Belen Kaymakamı Hayrettin Baskın, İlçe Jandarma Komutanları, Emniyet Amirleri, STK Dernek Başkanları, İskenderun Motor Sporları Dernek Üyeleri, İskenderun Kamp ve Off Road Grubu (İSKOFF),  Mahalle Muhtarları, Şehit ve Gazi aileleri, kurum müdürleri ve çok sayıda protokol üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.

Saygı yürüyüşünün ardından tören alanında başlayan program, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının akabinde Kuran-ı Kerim tilaveti, dualar, açılış konuşmaları, şiir dinletisi, kahramanlık türküleri, ağaç fidesi dikimi, toplu fotoğraf çekimi ve ikramlarla son buldu.

Dilek ve temenni konuşmalarının ardından, bizleri böylesine anlam yüklü bir programda yalnız bırakmayan kardeşlerimize ve protokol üyelerimize çok teşekkür ediyorum diyen Belen Belediye Başkanı İbrahim Gülyaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi. “Sarıkamış Harekâtı 22 Aralık 1914’te Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti ve Rus Hanedanlığı arasında Sarıkamış’da gerçekleş ve Türk tarihinin sonuçları açısından en dramatik olaylarından biridir.

Ağır kış şartlarıyla mücadele eden askerlerimize giysi, erzak ve mühimmat götürmek için İstanbul’dan yola çıkan 3 gemimiz Karadeniz’de Rus donanması tarafından batırılmıştır.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen askerlerimiz her zaman olduğu gibi cesaret ve kararlılığıyla üzerine düşeni yapmış ve sorumluluğunu yerine getirmiştir.

Şairin dediği gibi; Sineler buz tutmuş, yatar ayazda,

Bülbül figan eyler güller niyazda,

Ağıt anlatamaz duyguda sazda,

Hür vicdanlar kıştı Sarıkamış’ta.

107 yıl önce Sarıkamış’ta, dondurucu soğuğa rağmen yazlık elbiseyle ve çarıksız savaşmak zorundaydılar. Yürüdükçe terliyorlardı. Terler sırtlarında donuyor, ölüme bir adım daha yaklaşıyorlardı. Önce ayaklarda bir sızı duyuluyor, sızının ardından bir hissizlik başlıyordu. Bu parmakların donduğunu gösteriyordu. Sonra donma bileklere çıkıyor ve aniden yere düşüyorlardı.

Asker açlığın, yorgunluğun etkisiyle uyuşuyor ve bir kenara kıvrılıp uykuya geçiyordu. Uyku ölümün kapısıydı. Önce bütün vücudu beyaz bir yorgan gibi kristal bir buz tabakası kaplıyor, ardından bütün beden kaskatı kesiliyordu. Ölüm tatlı bir uykunun ardından böyle geliyordu.

Canını tereddüt etmeden kendinden sonraki nesil için feda etmek ne yüce bir fedakârlıktır.

İşte bu sebepledir ki; Sarıkamış aslında bir yenilgi olmayıp, kendini vatana kurban etmenin bir destanıdır. Bu destanı nesilden nesile aktarmak ise bizlere düşmüştür. Bizler her yıl düzenlenmekte olduğumuz “Sarıkamış Şehitlerini Anma’ programlarıyla Şehitlerin varisleri olduğumuzu dosta düşmana, bir kez daha gösteriyoruz. Onların yolu yolumuzdur.

Ecdadımız, 107 yıl evvel Allahu Ekber dağlarında 90 bin meşale yakmış, onların nuru hayatımızı aydınlatmaya devam etmektedir.

Tüm şehitlerimizi rahmetle, minnetle ve şükranla anıyoruz. Onların huzurunda saygıyla eğiliyoruz. Şehitlerimizin memleketimizi kurtarmak için katlandıkları fedakârlıkları, canlarını feda edişlerini unutmayarak onların nesilleri olarak her türlü iç ve dış saldırılara karşı birlik ve beraberlik içerisinde Türkiye Cumhuriyetini sonsuza dek yaşatmalıyız. İnşallah bir daha aynı acıları bu millet yaşamaz.

Sarıkamış’ta, Kore’de, Çanakkale’de, Kocatepe’de, Güneydoğu’da ülkenin her bir karış toprağında vatani vazifesini icra etmekteyken şehitler kervanına katılmış tüm şehitlere Allah’tan rahmet diliyor, kahraman gazilerimizi saygıyla anıyorum.

Hepinizi de saygı, sevgi ve hürmetle selamlıyorum.” İfadelerini kullandı.

Rss

Okuyucu Yorumları

Toplam 0 yorum yapıldı.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Yükseliş Koleji, İspanya'nın Barcelona, Sevilla ve Madrid şehirlerinde düzenlenen Erasmus eğitim programını büyük bir başarıyla tamamlayarak, uluslararası eğitimde öncü bir rol üstlendi. Genel Müdürümüz Aykut Davut Öktem, bu büyük başarıda ...
İskenderun Gazeteciler Cemiyeti yönetim kurulu üyelerinden Arsuz Belediye Başkanı Sami Üstün’e hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirildi. 31 Mart yerel seçimlerinin arından Arsuz Belediye Başkanı olarak göreve başlayan Sami Üstün’ün ilk ziyaretçileri İskenderun ...
İskenderun Turizm ve Tanıtma Derneği (İSTUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Uygun ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerinin katılımından oluşan heyet, 15-22 Nisan Turizm Haftası dolayısıyla İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek’i makamında ...
İskenderun Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Sabahattin Uygun, 15-22 Nisan Turizm Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı. Bu yıl 6 Şubat depremlerinde ağır yaralar alan İskenderun’un ayağa kalkma sürecinde olması dolayısıyla ...
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Halil Uğur ve GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in görevlendirmesi ile İskenderun Belediyesine gelerek Başkan Mehmet Dönmez ve daire müdürleri ...
Arsuz Belediye Başkanı Sami Üstün, 14 Nisan (Evvel Nisen) Bahar Bayramı münasebetiyle Arsuz Belediyesi Nikah Salonu’nda kahvaltı düzenledi. CHP Hatay Milletvekilleri Mehmet Güzelmansur, Nermin Yıldırım Kara, Servet Mullaoğlu, Önceki Dönem Milletvekilleri ...

Copyright © 2013. Tüm Hakları saklıdır.