Gündem - 16 Temmuz 2020 17:15
Yaz sıcaklarının kalp çarpıntısına neden olabileceğini belirten İskenderun Palmiye Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hüseyin Bağbancı, özellikle bu dönemde kalp hastalarının sağlıklarına çok dikkat etmesi gerektiğini ifade ederek, kalbi koruyan önerilerde bulundu.
Kalp çarpıntılarını tetikleyen nedenler hakkında bilgilendirmede bulunan Uzm. Dr. Hüseyin Bağbancı, “Kalp hızının nedensiz yere 100’den fazla atması, çarpıntı olarak değerlendirilebilir. Stres, endişe, korku, heyecan, sıcak hava, uzun süren üzüntü, aşırı miktarda kafein tüketimi, kalp kapak hastalıkları ve tiroit bezinin fazla çalışması gibi birçok faktör, çarpıntıya neden olabilir. Yazın sıcaklıkların artması, özellikle kalp hastaları açısından bazı riskleri de beraberinde getirmektedir. Özellikle kalp krizi riski, yaz mevsiminde artış göstermektedir. Olası bir kalp krizini önlemek için özellikle kalp hastası olan kişilerin kendilerini güneşten korumaları ve bol sıvı tüketmeleri önemlidir. Çarpıntı esnasında derin nefes almak, oturup panik yapmadan gevşemeye çalışmak ilk yapılacaklardandır” açıklamasında bulundu.
“Kalp çarpıntısı uzun dönemde kalp yetmezliğine neden olur”
Kalbin aşırı hızlı çalışmasının; çabuk yorulma, halsizlik gibi şikâyetlere yol açarak uzun dönemde kalp yetmezliğine neden olabileceğine de dikkat çeken Uzm. Dr. Hüseyin Bağbancı, “Kalp çarpıntısı ciddi ritim bozukluklarına bağlı ise kalpte pıhtı oluşmasına, ağır olgularda ise kalbin durmasına yol açabilir. Bu yüzden altta yatan kapak hastalığı, kalp yetmezliği ve damar tıkanıklığı olup olmadığını araştırmak gerekir. İlk aşamada EKG (elektrokardiyografi) çekilerek, ritim bozukluğuna ilişkin bir işaret olup olmadığı incelenir. Ekokardiyografi ile de kalbin ve kapaklarının yapısı kontrol edilir. Sürekli çarpıntısı olmayan, ancak ara ara şikâyetleri olan hastalar, 24 saatlik EKG kaydını alan holter cihazı ile takip edilebilir” dedi.
Copyright © 2013. Tüm Hakları saklıdır.