SON DAKİKA
Mega Haber
Takip Et!
4 Haziran 2020

Türkiye’nin İlk Gastronomi Köyü Samandağ’da

Facebook'ta Paylaş
Twitter
B R K
Türkiye’nin İlk Gastronomi Köyü Samandağ’da

Gündem - 4 Haziran 2020 13:14

Samandağ Belediyesinin öncülüğünde kurulan ve belediyenin ortak olduğu Kadın Girişimi Kooperatifi, Türkiye’ nin ilk Gastronomi Köyü Projesi ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu(TKDK)’dan hibe almaya hak kazandı.
Samandağ’da istihdam yaratarak üretime katkı sunmak amacıyla Türkiye’ de ilk defa kurulacak olan Gastronomi Köyü Hibe Projesinin imzaları atıldı.
TKDK Hatay İl binasında gerçekleşen imza törenine Samandağ Belediye Başkanı Av. Refik Eryılmaz ve eşi Selda Eryılmaz, TKDK Hatay İl Koordinatörü Savaş Özgürsoy, Belediye Meclis Üyesi Atiye Sönmez Erdoğdu ve Samandağ Belediyesi Kadın Girişimi Kooperatifi Başkanı Yeliz Beyaz katıldı.
Başkan Eryılmaz yaptığı açıklamada; “ Bugün çok önemli bir projenin imzalarını attık. Gastronomi Köyü projesi, yıllardır hayalini kurduğumuz, istihdama yönelik, üretime yönelik bir proje. Bu Türkiye’de ilk Gastronomi Köyü olacak. Hazırlamış olduğumuz proje için TKDK’ya başvuru yaptık, projemiz kabul edildi. Projenin maliyeti 5 milyon TL. Bunun %65’i TKDK tarafından hibe olarak karşılanacak, geri kalan %35’i de kooperatifimizin ortakları arasından karşılanacak. Kadın Girişimi Kooperatifi Samandağ Belediyesi’nin öncülüğünde kurulan ve belediyenin ortak olduğu bir kooperatif. Bu kooperatif ile amacımız, istihdam yaratmak, kadınlarımıza sahip çıkmak ve üretime katkı sunmaktır. Şu anda özellikle bu salgınla birlikte dünyada yeni bir sayfa açılıyor, üretmek lazım, istihdam yaratmak lazım, bizim bu projemizin de bu sürece katkı sunacağını düşünüyoruz.
Önemli bir proje, protokolümüzü imzaladık. Emeği geçen TKDK müdürümüze, Bakanlık yetkililerimize ve emeği geçen herkese Samandağ Belediye Başkanı olarak, kooperatifin ortağı olarak teşekkür ediyoruz. Burada gerçekten çok büyük bir emek harcandı. Biz yaklaşık olarak 1 yıldır bu proje üzerinde çalışıyoruz. Bu proje Samandağ’a yeni bir ivme kazandıracak, şehrin ekonomisine ciddi anlamda katkı sunacak ve Samandağ’ın turizminin önünü açacak bir proje olarak görüyoruz.
Türkiye’de ilk Gastronomi Köyü’nü biz Samandağ’da, Samandağ Belediyesi adına kayıtlı 24 dönüm arazi üzerinde, Vakıflı Köyü‘nde, doğa manzarası olan, tabiatla iç içe güzel bir alanda oluşturacağız. Bu imzalar atıldıktan çok kısa bir süre sonra yatırıma başlayacağız. Herhangi bir yasal engel kalmadı. Çok kısa bir süre içerisinde bu projemizi hayata geçireceğiz. Bu projeyle biz sadece Samandağ’a değil, bütün Hatay’a hatta bütün Türkiye’ye de hitap edeceğiz. Samandağ’a kim geliyorsa oraya mutlaka uğrayacaktır. Konaklama alanlarımız olacak, yerel ürünlerimizin üretme alanı olacak, 24 saat çalışan bir yer olacak. Bundan sonra kurulacak olan bu tür tesislere de öncülük yapacaktır. Emeği geçen, katkı sunan herkese teşekkür ediyoruz. Başta Samandağ halkına sonra bütün Hatay’a ve Türkiye’ye hayırlı olsun. “ dedi.
Başkan Eryılmaz, Yaş Sebze Meyve Kurutma Projesi için de hibe başvurusunda bulunduklarını belirterek; “ Kadın girişimi kooperatifi dışında, kısa bir süre önce kurduğumuz yine belediyemizin ortak olduğu Kırsal Kalkınma Kooperatifimiz var. Yaş Sebze Meyve Kurutma Projesi’ni hazırladık, yine hibe için başvurduk. Bu konuyla ilgili alanımız da oluşturduk. Bu proje ile de özellikle bizim Samandağ’da, yöremizde yetişen bütün sebze ve meyvenin kurutulması ile ilgili bir çalışmamız olacak. Orada da birçok vatandaşımıza, birçok gencimize, birçok kadınımıza istihdam yaratmak istiyoruz. Şehrin ekonomisine katkı sunmak istiyoruz. Gıda güvenliği diyoruz, gıda güvenliği açısından hiçbir katkı maddesi kullanmadan, tamamen doğal ürünlerimizi kurutarak vatandaşlarımıza sunacağız. İnşallah bu projemizin de kabul edildiği taktirde onu da en kısa sürede hayata geçireceğiz. Bu kooperatiflerin kurulmasında, projelerin hazırlanmasında gerçekten çok ciddi anlamda mesai harcayan, bu konuda enerjisini ortaya koyan, birikimlerini ortaya koyan arkadaşlarımız var. Başta meclis üyemiz Atiye Hanım olmak üzere Selda Hanıma, proje sorumlusu arkadaşlarımıza, danışman firmamıza, bütün ortaklarımıza ve TKDK’daki bütün yetkili arkadaşlarımızın katkıları oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Her iki projemizin de Samandağ halkınıza hayırlı uğurlu olmasını diliyor istihdama ciddi anlamda katkı sunmasını diliyorum. “ ifadelerine yer verdi.
TKDK Hatay İl Koordinatörü Savaş Özgürsoy “ Bu proje Türkiye’de de ilimizde de ilk olan bir proje. Hem bayanların ve gençlerin ağırlıklı çalışacağı bir Kooperatif bu hem de Belediyenin ortak olduğu bir Kooperatif. Yani kamu ve özel sektör işbirliğinin yanında bayanlarımızın ve gençlerimizin çalışacağı, istihdam edileceği örnek bir proje… Özellikle Samandağ Belediyesi’ne, tüm Kooperatif üyesi bayanlara ve gençlerimize çok teşekkür ediyoruz. Öyle bir projeyi hayata geçirip bu noktaya getirirken bizlerle beraber çalıştıkları için bizim için de mutlu bir gün.
Yaklaşık 5 milyon liralık bir yatırım ve bu konuda % 65 hibemiz var. tabi KDV, ÖTV , Gelir ve Kurumlar Vergisi muafiyetlerimiz de var. Şu anda bu konularla ilgili çağrımız devam ediyor, bu ay sonuna kadar da devam edecek. Epey de bir proje bekliyoruz. İlimizde yatırımlarla ilgili biz de çok sevindiren bir hareketlilik var. Onun için şu an bize yeni yatırımcı olmak için proje hazırlayan tüm yatırımcılarımıza da teşekkür ediyorum. Bakanlığımız ve kurumumuz adına da çok teşekkür ediyorum. “ dedi.

Rss

Okuyucu Yorumları

Toplam 0 yorum yapıldı.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Defne ve İskenderun halk toplantılarında vatandaşlar ve esnaf tarafından yoğun ilgi ile karşılandı. Savaş, İskenderun’un Bekbele ve Denizciler Mahallesi ile Defne ilçesine bağlı ...
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci Lisbon Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri ile Porto Yüksek Mühendislik Enstitüsü Pretensa Müdürünü ağırladı. İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci ...
Cumhur İttifakı Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Öntürk, önceliklerinin tüm depremzede hemşerilerini konut sahibi yapmak olduğunu söyledi. İskenderun Cebike TOKİ konutları sakinleri ile iftar buluşması gerçekleştiren Öntürk’e, Cumhur İttifakı İskenderun ...
Yapılacak yerel seçimler öncesi Antakya’da Hatay Akademik Mesleki Odaları Koordinasyon Kurulunu (HAMOK) ziyaret eden HBB Başkanı Savaş, ardından yeni Hatay Barosu Başkanı Erhan Nizamoğlu, eski Baro Başkanı Cihat Açıkalın ve ...
Hak İş Konfederasyonu Hatay İl Başkanı ve Özçelik İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör, Öz Çelik İş Sendikası Mali Sekreteri Veysel Yayla, Şube Teşkilat Sekreteri Rıfat Yılmaz ve Rıfat ...
Cumhuriyet Halk Partisi İskenderun Belediye Başkan Adayı Mehmet Dudoğlu, İskenderun Mozaik Kadın Derneğini ziyaret ederek projelerini anlattı ve CHP’ye destek istedi. CHP İskenderun Belediye Başkan Adayı Mehmet Duduoğlu’nun beraberinde CHP Hatay ...

Copyright © 2013. Tüm Hakları saklıdır.