SON DAKİKA
Mega Haber
Takip Et!
19 Mayıs 2020

Başkan Savaş Salgının Bize Hatırlattıklarını Anlattı

Facebook'ta Paylaş
Twitter
B R K
Başkan Savaş Salgının Bize Hatırlattıklarını Anlattı

Gündem - 19 Mayıs 2020 14:38

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 16 Mayıs Cumartesi günü İstanbul Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü ile İnstagram üzerinden canlı yayın bağlantısı gerçekleştirdi.

Dünya gündemini etkisi altına alan koronavirüsün hükümet tarafından nasıl yürütüldüğü hakkında soruları yanıtlayan Başkan Savaş, “ Virüsün yeni ortaya çıkması, birçok gizemli yönü olması ve gün geçtikçe birçok özelliğini yavaş yavaş tanıdığımızdan dolayı bir tedirginlik var. %2,5-4 arasında öldürme riski olan ve özellikle belirli yaş ve üstündekilerde çok daha fazla risk seviyesinin yükseldiği bir hastalık. Bu da insanlarda ölüm korkusu ve başarısızlık riski ile karşı karşıya gelme pozisyonuna sebep oldu. Dünyanın her tarafında olduğu gibi ülkemizde de işler azalınca ve insanlar işe gidemeyince ekonomik çarklar dönmedi. Ben muhalefetin belediye başkanıyım diye hükümet eksik yaptı demek çok kolay olabilir. Ama birçok faktörü ortaya koyduğunuz zaman bence iktidar orta ölçekli bir mesafe kat etti. İnsanların işlerinin kötüye gitmesi ve çalışanların evde kaldıkları zaman rızk sorunlarının olması hükümeti zor durumda bıraktı ”dedi.

“BİZ DİĞER ÜLKELER KADAR SIKINTI ÇEKMEDİK”

Başkan Savaş,” Biz diğer ülkeler kadar sıkıntı çekmedik. Onlar bizden önce virüse yakalandılar. Bu hastalık bizde Ocak ayından itibaren vardı zaten. Biz çok önemli komplike safhayı Ocak ve Şubat aylarında geçirdik. O zamanda ölen hastaların çoğu solunum yolu enfeksiyonu, zatürre, Koah ve gribal enfeksiyon diye tanı koyularak hayata gözlerini yumdular. Ama Hatay’da özellikle bu virüs benim tahminimce Ocak ayından itibaren vardı. Mart ve Nisan ayı biraz daha rahat geçti. İktidar da buna önlemler almaya çalıştı. İş dünyası ve çalışanlar rahat etsin istedi. %100 her şeyi doğru yaptıkları söylemek mümkün değil. Hükümet bu konuda orta derecede başarılı” dedi.

“BU VİRÜSÜN KOMPLİKASYONLARI ÇOK KÖTÜ SONUÇLAR YARATABİLİYOR”

Başkan Savaş, “ Bu virüs daha önce Çin’de, Suudi Arabistan, Lübnan ve birçok ülkede vardı. Hayvanlardan bulaştığına dair söylentiler vardı. Üzerinde insanlar deney yapabiliyor. Bu virüs yarasadan bulaşmadı. Baktığımız zaman devletler birbirini suçlamakta. Önce hayvanlarda olup da insanlara bu kadar bulaşan ve ölümlere yol açan virüsün doğal şartlarla insanlara bulaştığını düşünmüyorum. Muhtemel ki bu virüs ile labaratuvar ortamında oluşturulmuş. Ya bir kaza sonucu insanlarla bulaşmış ya da birilerinin dünya ve insanlarla alakalı niyetleri bizim gibi saf ve iyi niyetli değil. Bu virüsün komplikasyonları çok kötü sonuçlar yaratabiliyor. Bundan önce de insanoğlu bulaşıcı hastalıklarla karşı karşıya geldi. Bundan sonra da başka virüs, bakteri veya parazitlerle bu hastalıklar olacaktır. Bence bu virüsün birçok özelliğini öğrenmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“İLK DEFA AİLEMLE BU KADAR ZAMAN GEÇİRDİM”

Koronavirüsün insanların hayatlarındaki değerleri fark etmelerini sağladığını belirten

Başkan Savaş,” Biz burada insan olduğumuzu, ailemizin ve bir canımızın olduğunu ve bu canın bir emanet olduğunu öğrendik. Bu emanetin de kontrollü bir şekilde yaşatılması gerektiğini öğrendik. Canımızın paradan ve diğer birçok zevkten daha önemli olduğunu öğrendik. Ben 11 yıldır belediye başkanıyım. İlk defa ailem ile bu kadar zaman geçirdim. İşimi bırakmadım ve mesaime devam ettim ama en azından yaklaşık bir buçuk ay eşimle ve çocuklarımla birlikte zaman geçirme zevkini yaşadım” ifadelerini kullandı.

Başkan Savaş konuşmalarımın devamında uluslararası ve kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmesinin önemine değindi.

Koronavirüs vaka sayılarının tam olarak açıklanmaması ile ilgili düşüncelerini paylaşan Başkan Savaş, “Bu her ülkede, devlette ve siyasi iktidarda olacak şeyler. Devlet veya hükümet toplum panik olmasın ve huzur bozulmasın diye bir şeyleri saklayabilir. Siyasi iktidar rencide olmasın, yara almasın ve oy potansiyeli düşmesin diye yapılan şeyler de vardır. Toplumun ruh ve beden sağlığı, ekonomik göstergeler için saklanması gereken şeylere itiraz etmem. Çünkü toplumdaki ahenk, psikoloji ve huzur birçok değerin üstündedir. Ama insanlar ve siyasi partiler üç gün sonra seçim için insanlara yalanlar söylüyorsa buna karşıyım. Birçok devletler toplumu etkilememek ve panik yaratmamak bazı şeyleri saklarlar. Onlar makul karşılanabilir. Son zamanlarda çoğu devlet bu ikisini de de yaptı gibi. İnsanlarımızın sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri ve bundan sonraki süreçte yaşanan sıkıntınlar için tedbirler almak lazım” dedi.

“11 BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OLARAK İNTERNET ORTAMINDA GÖRÜNTÜLÜ GÖRÜŞEREK İSTİŞARELER GERÇEKLEŞTİYORUZ”

Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgiler veren Başkan Savaş,” Biz 11 büyükşehir belediyesi olarak hem genel merkezle hem de başkanlarımız ile internet ortamında görüntülü görüşerek istişareler gerçekleştiriyoruz. Konular çerçevesinde herkes fikirlerini söyler. Biz birbirimize yakın işler yaptık. Her tarafta dezenfeksiyon çalışmaları gerçekleştirdik. Toplu taşıma ve taksilerde 4 bin civarında periyodik olarak dezenfeksiyon çalışmaları yapıyoruz, talepler doğrultusunda da yapmaya ediyoruz. Resmi ve gayrı resmi kurumlarda aynı şekilde dezenfeksiyon çalışmalarımız devam ediyor.65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını gidermek için gençlerimiz çalışıyor. 17 bin insanımıza kartlar vererek temel ihtiyaçlarını gidermelerini sağlıyoruz. Ayrıca 40 bin civarında erzak dağıtımı yaptık. İnsanlarımızın moral ve motivasyonları düzelsin, sebze ve meyve ekmeleri için fideler dağıttık. Umarım sebzeleri yediğimiz zamanda da virüsten kurtulmuş oluruz” dedi.

Hatay’daki koronavirüs vakasının olup olmadığı ile ilgili bilgiler veren Başkan Savaş, “Hatay’da vaka ya birkaç tanedir ya da hiç yoktur. Bu virüse efekte olanlar büyük bir kısmı semptom vermiyor. Hasta olmamış gibi hayatına devam ediyor” dedi.

Programın sonunda Başkan Savaş, Avrupa’ya gidip gelmesinin ardından Türkiye’ye döndüğü zaman aynı semptomları kendisinin de yaşadığını belirtti.

Rss

Okuyucu Yorumları

Toplam 0 yorum yapıldı.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Defne ve İskenderun halk toplantılarında vatandaşlar ve esnaf tarafından yoğun ilgi ile karşılandı. Savaş, İskenderun’un Bekbele ve Denizciler Mahallesi ile Defne ilçesine bağlı ...
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci Lisbon Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri ile Porto Yüksek Mühendislik Enstitüsü Pretensa Müdürünü ağırladı. İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci ...
Cumhur İttifakı Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Öntürk, önceliklerinin tüm depremzede hemşerilerini konut sahibi yapmak olduğunu söyledi. İskenderun Cebike TOKİ konutları sakinleri ile iftar buluşması gerçekleştiren Öntürk’e, Cumhur İttifakı İskenderun ...
Yapılacak yerel seçimler öncesi Antakya’da Hatay Akademik Mesleki Odaları Koordinasyon Kurulunu (HAMOK) ziyaret eden HBB Başkanı Savaş, ardından yeni Hatay Barosu Başkanı Erhan Nizamoğlu, eski Baro Başkanı Cihat Açıkalın ve ...
Hak İş Konfederasyonu Hatay İl Başkanı ve Özçelik İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör, Öz Çelik İş Sendikası Mali Sekreteri Veysel Yayla, Şube Teşkilat Sekreteri Rıfat Yılmaz ve Rıfat ...
Cumhuriyet Halk Partisi İskenderun Belediye Başkan Adayı Mehmet Dudoğlu, İskenderun Mozaik Kadın Derneğini ziyaret ederek projelerini anlattı ve CHP’ye destek istedi. CHP İskenderun Belediye Başkan Adayı Mehmet Duduoğlu’nun beraberinde CHP Hatay ...

Copyright © 2013. Tüm Hakları saklıdır.