‘Geçmeyen Ağrılarınızın Sebebi Fibromiyalji Olabilir’

‘Geçmeyen Ağrılarınızın Sebebi Fibromiyalji Olabilir’

Özellikle pandemi dönemlinde hareketsiz kalmanın omurga ve kas ağrılarına neden olabildiğini ifade eden İskenderun Gelişim Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nilay Kılıç Çınar, kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bu sendromun tedavi edilmediği takdirde ciddi duygusal bozukluklara yol açabileceğini belirtti.
Fibromiyalji Nedir?
Fibromiyalji sendromunun belirtilerinden söz eden Uzm. Dr. Nilay Kılıç Çınar, “Fibromiyalji Sendromu, yaygın kas ağrıları ve vücudun birçok bölgesinde aşırı hassasiyetle seyreden kronik bir ağrı sendromudur. Oluşturduğu şiddetli ağrı ve yorgunluk nedeniyle, kişinin hayatını büyük ölçüde olumsuz etkilemektedir. En az üç aydır devam eden kronik ağrı yakınmaları, sabah yorgun kalkmak, dinlenememiş uyanmak, uyku bozukluğu, gün içinde dikkati toparlamada zorluk, ellerde ayaklarda karıncalanma, yanma, üşüme, migren ya da gerilim tipi baş ağrısı gibi kronik baş ağrıların eşlik etmesi, en önemli belirtileridir” dedi.
Nasıl Tedavi Edilir?
Fibromiyalji teşhisinin; kişinin hastanın öyküsü, hastalık belirtileri ve fiziki muayene ile konabileceğini belirten Uzm. Dr. Nilay Kılıç Çınar, “Tedavi seçenekleri arasında; hastanın eğitimi, egzersiz, fizik tedavi modaliteleri, uykunun düzenlenmesi, ilaç tedavileri yer alır. Her tarafım ağrıyor, ağrı vücudumda dolaşıyor, sabah yataktan kalkamıyorum, tüm tahlillerim normal çıkıyor diyorsanız, fibromiyalji olabilirsiniz. Fibromiyalji, gerçek bir hastalıktır. Ağrı ile yaşamadan, uygun bir tedavi ile ev ve iş hayatınızda sizi kısıtlamayan aktif bir hayat sürdürebilirsiniz” açıklamasında bulundu.

https://www.megamedya.org/2021/05/06/gecmeyen-agrilarinizin-sebebi-fibromiyalji-olabilir/ linkinden çıktı edilmiştir.
Sayfayı yazdırmak için TIKLAYIN! Kapat