‘Erken Tanı Yaşam Kurtarır’

‘Erken Tanı Yaşam Kurtarır’

Bölgemizin gururu, ulusal ve uluslar arası sağlık camiasının duayen isimlerinden Prof. Dr. İskender Sayek, meme kanseri farkındalık ayı nedeniyle, meme kanserinin erken teşhisi konusunda önemli bilgileri Mega FM dinleyicileriyle paylaştı.

Meme kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çeken Prof. Dr. İskender Sayek, her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riski taşıdığını belirtti.

Kanserin her türünün kadınlarda ve erkeklerde artış eğilimi gösterdiğini vurgulayan Sayek,”Meme kanseri yavaş ilerleyen ve bugün birçok tedavi yönetimi olan bir hastalıktır. İşimiz gittikçe kolaylaşıyor. Görünme sıklığı özellikle son 5 – 10 yıla kadar giderek artan bir hastalıktı ama azalma eğilimine girmiş durumda. Evrensel rakamlardan bahsetmek gerekirse Türkiye’de bu rakam daha düşük. 8 kadından 1’inin yaşamı boyunca meme kanserine yakalanma riski var. Bugün ortalama yaşam süresine baktığınız zaman 80 yıla dayanmış durumda. Dolayısıyla 80 yaşına gelinceye kadar kadınların meme kanserine yakalanma riski maalesef artıyor. Kadınlar açısından baktığımız zaman meme kanseri en sık görülen kanser türü” dedi.

Meme kanserinin kilolu kişilerde daha çok, spor yapan kişilerde daha az sıklıkta görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. İskender Sayek,“Genetik yapıyı değiştiremesek de, yaşam biçimini düzenleyerek kanserden korunmak, kişinin sıkça kendi elleriyle muayenesi ve erken teşhis ile riski azaltmak mümkün. Bu noktada düzenli spor yapmak, beslenmeye dikkat etmek, stresle başa çıkabilmek, sigara içmemek gibi önlemler önemlidir” dedi.

‘Koronavirüse Karşı Maske Aşıdan Daha Etkili’

Dünyayı esir eden Pandemi süreci ile ilgili de bilgiler aktaran Prof. Dr. Sayek, ‘Koronavirüse karşı maske, aşıdan daha etkili’ salgının dünya genelinde halen etkisini sürdürdüğünü ve aşı bulunsa bile bunun bir gecede salgını bitirmeyeceğini ifade ederek virüsün bulaşmasını önleyici tedbirlerin önemine işaret etti.

Prof. Dr. Sayek, yüz maskelerinin son derece önemli olduğuna vurgularken, “Maskenin işe yaradığına ilişkin çok net bilimsel kanıtlar var, hatta yüz maskesi Covid-19’a karşı korunma noktasında aşıdan daha garantili” olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Sayek, maskenin doğru kullanan herkesi büyük oranda koruyacağını önemle vurguladı.

İskenderun Körfez Lions Kulübü dönem başkanı Gülden Kirmit ve yönetim kurulu üyeleri Anıl Taşkın ile Selma Koşaca’nın da bizzat stüdyoya gelerek etkinliğe destek verdiler. Program öncesiLions kulübü tarafından hazırlanmış olan 5 adet fidan bağışı belgesi Prof. Dr. Sayek’e şükran anısı olarak takdim edildi.

Mega Radyo stüdyolarından canlı yayımlanan ‘PANORAMA’ söyleşi programı, FM bandı 97,7 frekansından ve eşzamanlı olarak www.megaradyoiskenderun.com ile Mega Medya Grubu Facebook sosyal medya üzerinden de canlı yayınlanıyor. Mega Medya Grubu Genel Koordinatörü Semir Yazıcı’nın hazırlayıp sunduğu programın teknik kumanda masasını Mustafa Mert ve Şirvan Selçuk yönetti. 

https://www.megamedya.org/2020/10/23/erken-tani-yasam-kurtarir/ linkinden çıktı edilmiştir.
Sayfayı yazdırmak için TIKLAYIN! Kapat