‘Elektrik Faturası 9 Ayda Yüzde 300 Arttı’

‘Elektrik Faturası 9 Ayda Yüzde 300 Arttı’

Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU) Genel Kurulu, 2022 Kasım ayı olağan toplantısının ikinci oturumu gerçekleştirildi. Yapılan toplantıda komisyona havale edilen gündem maddeleri karara bağlandı.

Hukuk, İçişleri ve Altyapı komisyonuna havale edilen, “HATSU Atık Suların Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliği”nde değişiklik yapılması konusundaki komisyon raporu oy birliğiyle kabul edildi.

Plan ve Bütçe komisyonuna havale edilen, 2023 Yılına Ait Performans Programı, 2023 Yılı Gelir Ve Gider Bütçesi ve Bütçe Kararnamesi ve 2022 Mali Yılı Bütçesine Ek Ödenek eklenmesi ile ilgili komisyon raporları da oy birliğiyle kabul edildi.

Hukuk ve İçişleri komisyonuna havale edilen, “HATSU Taşınır Taşınmaz Kaynak Ve Hakların Değerlendirilmesine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkındaki Yönetmeliği”nde değişiklik yapılması yönündeki komisyon raporu oy birliğiyle kabul edildi.

Tarife ve Plan ve Bütçe komisyonuna havale edilen, mali yılı ücret tarifelerinin görüşüldüğü sırada Altınözü Belediye Başkanı Rıfat Sarı ile Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz’un HATSU’yu personel alımı, tasarruf üzerinden olan eleştirilerine HATSU Genel Müdürü Muhammed İkbal Polat cevap verdi.

HATSU’nun tasarruflar noktasında çok ciddi adımlar atıldığını vurgulayan Genel Müdür Polat, tasarruf politikasından da hiçbir zaman geri durmayacaklarını, fakat maliyet artışlarının burada dile getirilmesi en doğal mevzulardan birinin olduğunun altını çizdi.

Elektrik Fiyatlarında 9 Ayda Yüzde 300 Artış

Özellikle 2022 yılında elektrik fiyatlarına gelen fahiş zamlar ile örneklemelerde bulunan Genel Müdür Polat, “2022 yılında sadece elektrik maliyetinde 9 ayda(Ocak-Eylül) yüzde 300’ün üzerinde bir artışın olması HATSU’nun elinde olan bir şey değil. Dolayısıyla bizde bunun feryadını dile getirmekten çekinmiyoruz. Sizlerden beklentimizi dile getirmeye çalışıyoruz.”ifadelerini kullandı.

Personel Alımında Teknik ve Finansal Haklı Gerekçelerimiz Var

Personel politikasıyla alakalı yapılan eleştirilere ve HATSU’ya istihdam edilen personelin neden alındığıyla ilgili Genel Müdür Polat, şu şekilde cevap verdi: “kurumumuza yaklaşık 38 iş makinesi alındı. Bu iş makinelerinde çalıştırılacak operatör ve şoför alımı yapıldı. Bunun dışında kurumumuzdan emekli olan gerek kadrolu işçiler, gerekse taşeron işçiler noktasında bunların yerlerini doldurmak ve daha iyi hizmet verebilmek amacıyla personel alımı gerçekleştiriyoruz.

Bunun yanında soruşturmalar neticesinde işine son verilen veya vefat eden personel yerine de alımlar gerçekleştiriyoruz. Yürütmüş olduğumuz personel alımı politikasıyla alakalı teknik ve finansal olarak haklı gerekçelerimiz var.  Şu anda HATSU bünyesinde 1241 tesis bulunmakta ve bu tesislerde sadece güvenlik noktasında 3 bin güvenlik personeline ihtiyacımız var. Ama HATSU’nun toplam personel sayısına baktığımız zaman 2030 civarındadır.

Bu rakamda HATSU’nun personel ihtiyacı altında kalmaktadır. HATSU, Günün bu ekonomik sıkıntıları altında her türlü tasarrufu yaptığı gibi personel alımı konusunda da tasarrufunu yapmaktadır.”

“HATSU’nun Yıllık Elektrik Tüketimi 150 Milyon Kilowatt Saat”

Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz’ın HATSU’nun Güneş Enerji Santrali ile ilgili adım atmadığı şeklindeki görüşlerine de cevap veren Genel Müdür Polat, performans programında öz kaynaktan kullanılacak şekilde Rüzgar Enerji Santrali projelerimiz 2023 yılı bütçesinde mevcut olduğunu belirterek konuşmasına şu şekilde devam etti: “HATSU’nun yıllık elektrik tüketimi 150 milyon kilowatt saat. Bu rakam çok ciddi bir elektrik tüketimimizin olduğunu göstermektedir.

Güneş Enerji Santrali kurulumu için binlerce dönüm alana ihtiyacımız var. Buradaki alanlara yönelik tespit çalışmalarımız başlamış, hatta bu alanlara ilişkin tahsis taleplerimiz ilgili kurumlara iletilmiştir. Bu taleplerimizden bir kısmına ret cevabı gelmiştir. Bu alanların tahsisini el birliğiyle çözelim, HATSU’ya kazandıralım. HATSU’da Güneş ve Rüzgar Enerji Santrali yapımında gerekli adımları atabilsin.”   

Ücret Tarifelerinde %25 Artış

Konuşmaların ardından yapılan oylamada mali yılı ücret tarifelerine meclis üyelerinin de oylamasıyla yüzde 25 artış yapılması oy birliğiyle kabul edildi.

HATSU Genel Kurulu 2023 Mayıs ayı olağan toplantısının 10 Mayıs 2023 Çarşamba günü yapılması oy birliğiyle karar verildi.

https://www.megamedya.org/2022/11/19/elektrik-faturasi-9-ayda-yuzde-300-artti/ linkinden çıktı edilmiştir.
Sayfayı yazdırmak için TIKLAYIN! Kapat