Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri 16. yılında!

Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri 16. yılında!

Yörenin ilk sosyal etkinliği 9 – 28 Ağustos 2022’de İklim Krizi, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Sağlıklı Yaşam temaları çerçevesinde, dopdolu bir programla Arsuz – Hatay’da gerçekleşecek. Türk Tabipleri Birliği Eski Başkanı Dr. Füsun Sayek’i anmak amacıyla İskenderun’un Arsuz yöresinde her yıl düzenlenen Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri’nin on altıncısı, 9 – 28 Ağustos 2022 tarihleri arasında Hatay’ın Arsuz ilçesinde İskender Sayek Kültür ve Sanat Evi’nde gerçekleşiyor. Prof DR İskender Sayek İskenderun Gazeteciler cemiyetini ziyaret ederek burada basın mensuplarına Geleneksel hale getirilen Füsun Sayek Sağlık ve kültür etkinlikleriyle ilgili yapılacak olan programı tek tek açıkladı. Başkan Diyap Atar ve gazeteciler hazır bulunduğu toplantıda konuşan İskender Sayek, Bu tür kültürel etkinlikler bölgemizde ilk bizim tarafımızdan yapıldı. 16. Yılı geride bırakıyoruz. Toplumsal duyarlılık ve sosyal sorumluluk konusunda gerçekleşecek çalışmalarıyla yörede bir ilk oluşturan Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri hem içeriği hem de sürekliliği ile bu konuda bir örnek teşkil etmekte. Ülkemizde kültür mozaiğini koruyan ve yaşatan ender yerleşim merkezlerinden Arsuz’da düzenlenen Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinliklerinin programında bu yıl da konserler, sergiler, toplum söyleşileri, çocuklara yönelik sanat atölyeleri, spor yarışmaları ve sağlık taramaları yer alıyor. Etkinlikler 2006 yılında kaybettiğimiz Türk Tabipleri Birliği Eski Başkanı Dr. Füsun Sayek’in en büyük hayallerinden birini, Arsuz’daki dededen kalma aile evini bir Kültür ve Sanat Evi’ne dönüştürmeyi çalışmalarıyla başladı. Prof. Dr. İskender Sayek’in dedesinin babasının inşa ettiği, avlulu tarihi ev restore edildikten sonra tek bir sergiyle başlayan yolculuk ağustos ayının tümüne yayılan ve küçük balıkçı köyünü yaz boyu kültür sanatla dolduran bir etkinlik haline geldi. Eskiden buğday ambarının bulunduğu hol bir sergi salonuna, tüm ailenin toplandığı avlusu ise akşamları dünyaca ünlü sanatçıların konser verdiği, gündüzleri ise sanat atölyelerinde çocukların yaratıcılıklarını gösterdiği bir alana dönüştü. Etkinlik sadece kültürel aktivitelerle sınırlı değil; şimdiye dek binlerce kişiye ücretsiz sağlık hizmeti sunulmasının yanı sıra kurulan Burs Fonu’yla ise ilk günden bu yana onlarca Tıp Öğrencisinin eğitimine destek oluyor ve her yıl büyüyerek devam ediyor. Her yıl hem yöre halkı hem de şehir dışından gelen ziyaretçiler tarafından ilgiyle takip edilen sergiler arasında Tanıdık Yabancılar O Yaz ve Selçuk Alten’in resim ve desen sergisi yer alıyor. Kültür Evi’nin ambar bölümünde yer alan Dünden Bugüne: Arsuz’da Tarım sergisinde ise makineleşme öncesi kullanılan tarım aletlerinden 40’ın üzerinde örnek sergileniyor.

SAĞLIK TARAMALARI

Dr. Füsun Sayek’in eşi Hacettepe Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Sayek’in öncülüğünde ve Türk Tabipleri Birliği’nin desteği ile gerçekleştirilen etkinliklerin sağlık bölümünde bu yıl sağlıklı yaşam üzerine yoğunlaşarak pek çok dalda tarama ve bilgilendirme toplantıları düzenleniyor.  Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri’nde poliklinikler bu yıl Genel Cerrahi ve Ortopedi alanlarında gerçekleştirilecek.  Türkiye’nin önde gelen Tıp Fakülteleri’nde ve yerel tıp merkezlerinde çalışan uzman hekimler, etkinliğe kendi imkanları ile katılarak, gönüllü olarak yöre halkına ücretsiz muayene ve tetkik gerçekleştiriyorlar.

MÜZİK ETKİNLİKLERİ

Arsuz’da 1800’lerden kalma ve artık bir ‘kültür ve müze evi’ olarak kullanılan aile evinde gerçekleştirilen konserler ise yörede bir ilk, Bu yıl etkinliklerimiz Selin Sümbültepe ve gitarda Erkan Zeki Ar’ın sahne alacağı Nostalji isimli konserle açılıyor. Daha sonra Kaan Kasar ve Turan Can Kopuk’un gitarlarıyla yer alacağı Hataylı İki Gitarist konseri; Hatay Akademi Orkestrası’nın bir klasik müzik dinletisi ve Seçil Özcan ve gitarda Kubilay Muratal’ın sahne alacağı Unutulamayanlar konseri programda yerini alıyor.

TOPLUM SÖYLEŞİLERİ

Bu yıl toplum sağlığına yönelik düzenlenecek etkinlikler arasında Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez’in Sağlıklı Yaşam söyleşisi yer alıyor. TTB Ali Özyurt Edebiyat Matinesi kapsamında Latife Tekin ile söyleşisi ve beş yazarın yer aldığı bir kitap tanıtımı günü de düzenleniyor.

İklim teması çerçevesinde düzenlenen İklim Krizi – Çevre ve İnsan Sağlığı konulu panelde ise Doç. Dr. Selin Sayek Böke, Dr. Ali Kanatlı, Nermin Kara, Doç. Dr. Abdullah Sakallı konuşmacı olarak yer alıyor.

ÇOCUK ETKİNLİKLERİ

Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri’nin en çok önem verilen bölümlerinden biri de yöre çocuklarının her yıl ilgiyle takip ettiği çocuk etkinlikleri. Bu yıl Çocuk Yaz Okulu olarak programda yer alan atölye konuları arasında İklim, Çevre ve Denizler, Masal Atölyesi ve Seramik var. Artık bir Arsuz klasiği haline gelmiş olan Arsuz Çocuk Korosu çalışması ve konseri de programda yerini alıyor.

Sergiler:

Tanıdık Yabancılar – O Yaz – Talin Azar & Aylin Sayek Beyazıt (fotoğraf & edebiyat)

Selçuk Alten (resim & desen)

Kalıcı Sergiler:

– Dünden Bugüne: Arsuz’da Tarım (İskender Sayek Özel Koleksiyonu)

– Tarihi Dokuma Aletleri

– Geçmişten: İskenderun ve Antakya Fotoğrafları

– Teta’nın Mutfağı – Yöre Mutfağı Sergisi

– Biz Arsuzluyuz Arsuz’dan Portreler (Aylin Sayek, Yıldırım Beyazıt)

– Hatay Deniz Kabukları (Süheyl Boncuk Koleksiyonu)

– 15 Yılda yolumuzun kesiştiği 15 Sanatçı

– Hatay Kitaplığı Kültür Köşesi

Detaylı bilgi için:

www.fusunsayek.org

https://www.megamedya.org/2022/08/05/fusun-sayek-saglik-ve-kultur-etkinlikleri-16-yilinda/ linkinden çıktı edilmiştir.
Sayfayı yazdırmak için TIKLAYIN! Kapat