‘Engelleri Kaldırma Çabamız Devam Edecek’

‘Engelleri Kaldırma Çabamız Devam Edecek’

Beyazay Derneği İskenderun Şube Başkanı Süleyman Tümkaya İskenderun Gazeteciler Cemiyeti’nde basın açıklaması yaparak farkındalık günüyle ilgili çağrıda bulundu. Cemiyet Başkanı Diyap Atar gazeteciler olarak her zaman destek vermeye hazır olduklarını belirtti.

İskenderun şube başkanı Süleyman Tümkaya yaptığı açıklamasında ,2 Nisan, Birleşmiş Milletler tarafından otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla “2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edilmiştir. 2 Nisan’da başlayan ve Nisan ayı boyunca devam eden “Otizm Farkındalık Ayı” çerçevesinde dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi, bu konudaki farkındalığın artırılması ile erken tanı ve erken eğitimin yaygınlaştırılması hedeflenmiştir.

Otizm belirtileri yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan nörogelişimsel bir farklılıktır. Her coğrafyada ve her sosyoekonomik düzeyde görülebilmektedir. Erkeklerde kızlardan 3-4 kat daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Otizmin sebebi halen bilinmemekle birlikte tıbbi araştırmalar genetik faktörler ile birlikte çevresel faktörlerin de rolü olabileceğini göstermektedir.

İnsanların engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte, özel gereksinimle bireylerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür. Bu anlamda, özel gereksinimle bireylere acıma duyguları ile yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır. Bu nedenle özel gereksinimli bireylere hizmet götüren kamu, özel sektör ve gönüllü sivil toplum kuruluşlarının güçlendirilmesine önem verilmelidir. Özellikle son yıllarda eğitimden istihdama, sosyal yardımlardan bakım hizmetlerine kadar neredeyse her alanda reform niteliğinde yasal düzenlemelerle, özel gereksinimli bireylerin önünde bulunan engel ve eşitsizlikleri ortadan kaldırma konusunda devlet olarak başarı sağladık. Özel gereksinimli bireylerin ihtiyaçlarına sahip çıkmak, toplumsal kabulünü sağlamak, ayrımcılığa maruz kalmayan, fırsat eşitliğinden yararlanan, haklarını kullanabilen bireyler olmalarına imkan vermek, yaşananlara doğru ve kalıcı çözümler üretmek, Beyazay olarak en temel amacımızdır. Netice itibariyle özel gereksinimli bireylerin hayatında var olan engelleri kaldırma çabamız toplumsal bilinçlenme öncelikli olmak üzere her alanda devam edecektir.

Farkındalığın arttığı farklılıkların kabul gördüğü günlere hep birlikte diyerek sözlerini tamamladı.

https://www.megamedya.org/2022/04/01/engelleri-kaldirma-cabamiz-devam-edecek/ linkinden çıktı edilmiştir.
Sayfayı yazdırmak için TIKLAYIN! Kapat