SON DAKİKA
Mega Haber
Takip Et!
2 Haziran 2023

Sınav Kaygısının Etkileri

Facebook'ta Paylaş
Twitter
B R K
Sınav Kaygısının Etkileri

GündemSağlık - 2 Haziran 2023 13:47

Sınav kaygısı, öğrenilen bilginin sınav esnasında, etkili bir şekilde kullanılmasını engelleyen, başarının düşmesine neden olan yoğun endişe durumudur. Bu durum öğrencilerin sınav başarısını düşürebilmektedir. Sınav kaygısı yaşandığında öğrencilerin mevcut hallerinde meydana gelen değişim gözle görülebilmektedir. Öncelikle öğrencilerin önceki başarılı durumlarında belirgin bir düşüş ortaya çıkmaktadır. Öğrencilerin bu durumda iken sınav hakkında konuşmaktan kaçınma, ders çalışmayı erteleme, sınav hazırlıkları yapmak istememe gibi eylemleri dikkat çekmektedir. Ayrıca kaygı nedeniyle öğrencilerin iştah azalması yaşamaları, kendilerinde mide bulantılarının görülmesi, terlemeler, derslere odaklanamama, dikkat dağınıklığının yaşanması gibi durumlar da ortaya çıkmaktadır.

Sınav kaygısı, sınavın kendisinden değil, öğrencinin bu sınava yüklediği anlamla ilişkilidir. Bu anlam sınavdan çok önce birçok değişkenin etkisiyle oluşmuş olabilir.

Sınav kaygısının başlıca nedenleri şunlardır:

Zamanı etkin kullanamama ve hazır olamama; sınavdan önce yeterli hazırlık yapılmaması, son ana bırakılması, öğrenilmesi gereken konuların yetiştirilmemesi.

Fizyolojik ihtiyaçları karşılamamak; düzenli beslenmeme, düzenli uykunun olmaması.

Olumsuz düşünceler; öğrenilmiş çaresizlik, korku ve başarısız olma endişesi, başaramayacağım düşüncesi.

Anne baba tutumları; tutarsız, beklentisi yüksek, reddedici ve küçümseyici ebeveyn tutumları, kaygılı olan anne babanın farkında olmadan bu özelliklerini çocuğa aktarmaları gibi.

Sınav Kaygısına Neden Olan Düşünce Biçimleri

*Hep olumsuzu beklemek, ‘Ya başarısız olursam.’ korkusu,

*Kendini başkalarıyla kıyaslamak, diğerlerinin daha iyi yapacağını düşünmek,

*Çalıştığınız halde hiçbir şey hatırlamadığınızı, bilmediğinizi düşünmek,

*Bildiklerinize değil alacğınız nota ve ortalamanıza odaklanmak,

*Suçluluk duymak, aileyi hayal kırıklığına uğratma korkusu,

*Olumsuz bir sonucun tüm hayatınızı etkileyeceğini ve bununla baş edemeyeceğinizi düşünmek, kaygınızı çok yükseltir. Oysa, gireceğiniz sınav şimdiye kadar girmiş olduğunuz ve bundan sonra girecek olduğunuz yüzlerce sınavdan biridir ve o dersi/konuyu ne kadar bildiğinizden başka hiçbir şeyin (zekanız, değeriniz, başarınız, vb.) göstergesi olamaz. Zihninize gelen bu olumsuz düşüncelerin gerçek olmadığını farkedip daha gerçekçi cevaplarla yer değiştirmek daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.

Sınav esnasında kaygınız çok artarsa,

*Kendinize “Şimdi bu sınavı yapmalıyım, mükemmel olmak zorunda değilim, önemli olan elimden geleni yapmak” deyin.

*Sorunun cevabını düşünün, alacağınız notu ya da diğerlerinin ne yaptığını değil. Kaslarınızı gevşetin, birkaç yavaş ve derin nefes alın.

*•Oturma şeklinizi değiştirin

*Sınav sonrasında yaşayacağınız rahatlamayı düşünün.

*Kaygınız çok artarsa; hızlı nefes alma, baş dönmesi, mide bulantısı ve bayılacak gibi olma hissi yaşayabilirsiniz. Endişelenmeyin. Durup düzgün, yavaş ve burnunuzdan nefes alın. Omuzlarınızı iyice yukarı çekip sıkın ve bırakın. Daha iyi hissettiğinizde, yanıtlayabileceğiniz bir sorudan yeniden başlayın. Sınavdan yarıda bırakıp çıkmayın, çünkü kısa süre içinde kaygınız azalacak ve iyi hissedeceksiniz..

Aileler nasıl yardımcı olabilir?

Öncelikle ebeveynler olarak sınava yüklediğiniz anlamlar büyük önem taşır. Bu anlamlar sebebiyle çocuklarda kaygı ve yetersizlik hissi oluşur. Bu yüzden aileler çocuğunun beklenti ve hedeflerini önemseyerek bu konu hakkında konuşmalıdır.

Çocuğunuz ile çevredeki diğer kişiler arasında bir kıyaslama yapmamalısınız. Çünkü kıyaslama yapmak çocuk üzerindeki kaygı ve yetersizlik hissinin artmasına sebep olur. Bu nedenle çocuğunuzu her şekilde sevdiğinizi ve desteklediğinizi ifade etmelisiniz.

Bu süreçte çocuğunuzu kendine vakit ayırması konusunda teşvik etmelisiniz. Özellikle ilgi alanlarına yönelmesini sağlayabilirsiniz. Çünkü sınav hazırlığı haricinde ilgi alanlarına vakit ayırması kendini iyi hissetmesini sağlar. Ve hatta birlikte tiyatro, sinema gibi etkinliklere katılabilirsiniz.

Sınav sürecinde ebeveynlerin ve çocuğun farklı hedefler belirlemesi sorun haline gelebilir. Bu süreçte çocuğunuzun hedefine saygı göstermeniz gerekir. Çocuğunuz desteklendiğini hissederse daha fazla motive olur.

Son olarak, bir uzmandan destek almak ailenize ve çocuğunuza iyi gelecektir. Ebeveynler olarak süreci doğru bir şekilde yönetmek ve çocuğunuzun kaygısını azaltmak konusunda fayda sağlar.

Rss

Okuyucu Yorumları

Toplam 0 yorum yapıldı.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

‘Böbrek Kanseri Farkındalık Ayı’ kapsamında yüzde 2 ile 3 kişide görülen böbrek kanseri hakkında bilgilendirmede bulunan İskenderun Gelişim Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Gürkan Arıkan, böbrek kanserinde erken tanının ...
İskenderun Gelişim Hastanesi, 19. yılında da tıbbi uzman kadrosunu genişletmeye ve sağlık alanında büyümeye devam ediyor. Bölge hastanesi konumunda olan, deneyimli sağlık kadrosu ve hasta odaklı yaklaşımıyla hizmet veren İskenderun Gelişim ...
Dünya genelinde kolon kanserinin, en sık görülen beşinci kanser türü olduğunu ifade eden İskenderun Gelişim Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ergün Saraçoğlu, kolon kanserinin erken teşhis edilebilmesi için ...
Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) arasında, depremzedelere üreme sağlığı hizmetleri verilmesi amacıyla yeniden protokol imzalandı. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve HASUDER Başkanı Prof. Dr. Bülent ...
Perinatoloji Uzmanı Op. Dr. Selahattin Mısırlıoğlu, İskenderun Palmiye Hastanesi bünyesinde hasta kabulüne başladı. Perinatoloji yani ‘yüksek riskli gebelik’ alanında vermiş olduğu hizmetler hakkında bilgilendirmede bulunan Op. Dr. Selahattin Mısırlıoğlu, “Perinatolojinin temel ...
İskenderun Palmiye Hastanesi Nöroloji ve Klinik Nörofizyoloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Bölük, sık görülen baş ağrısı tiplerinden olan gerilim tipi baş ağrısı hakkında bilgilendirmede bulundu. Doç. Dr. Cem Bölük, “Gerilim ...

Copyright © 2013. Tüm Hakları saklıdır.