SON DAKİKA
Mega Haber
Takip Et!
23 Mart 2022

Başkan Savaş; ‘Susmak Vatana İhanettir’

Facebook'ta Paylaş
Twitter
B R K
Başkan Savaş; ‘Susmak Vatana İhanettir’

GündemSiyaset - 23 Mart 2022 10:56

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Gazeteci Fatih Altaylı’nın “Teke Tek” televizyon programının canlı yayın konuğu oldu.

Programda Suriye konusu hakkında önemli açıklamalar yapan Başkan Savaş, Hatay’da gerçekleştirdikleri projeleri de anlattı.

Geçtiğimiz günlerde Suriyeliler ilgili yaptığı açıklamaların hatırlatılması üzerine Başkan Savaş, Hatay’ın 11 yıldır Suriyelileri misafir eden bir şehir olduğunu belirtti.

“Suriyeliler şehrimize gelmeden önce huzur bozulmasın diye belediye başkanları, kanaat önderleri ve muhtarlarımızla binlerce toplantı yaptım” diyen Savaş, Hatay’ın Fransızlara karşı yıllarca kurtuluş mücadelesi veren önemli bir şehir olduğuna dikkat çekti.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün müthiş diplomasi örneği ile Hatay’ın bağımsızlığını kazandığını kaydeden Savaş, “Atatürk’ün son emanetinin Ankara tarafından iyi takip edilmesi ve Suriye komusunun bundan sonraki süreçte planlanmanın iyi yapılması için Ankara’ya seslendim. Benim bu feryadımı duymalarını istedim” dedi.

Kentte demografik yapısının değiştiğini, bunun çeşitli sorun ve risklere sebep olduğunu anlatan Savaş,  Suriyeli sığınmacılara Hatay’da vatandaşlık verilmesinin seçmen oranını daetkilediğini ifade ederek Suriyeli kadınların doğum oranlarının Türk kadınlarına göre oldukça fazla olduğunu kaydetti.

Savaş, Suriyeliler arasında çok eşliliğin de yaygın olduğunu ve bu sorunun ilerleyen zamanlarda büyük sıkıntılar yaratacağını kaydetti.

Hatay’ın Almanya’daki iki kardeş şehri ile birlikte Suriyeli sığınmacılar için okul yaptıklarını da açıklayan Savaş, “Okulda Suriyeli çocuklara resim yarışması yapacağımızı söyledik. Çocukların  bir tanesi bile normal resim yapmadı. Çocuklar top, silah, askeri helikopter ve savaş uçağı yaptı. Bu çocuklar hayallerindeki resimleri çiziyor. Tüm bunları görüp de susmak  vatana ihanetir” dedi.

Küreselleşme ve iklim değişikliği ile insanların göç etmelerine neden olduğunu da belirten Lütfü Savaş, bu konuda önlem alınması gerektiğinin altını çizdi.

Suriyelilerin ucuza çalışmaları ile birçok sektörde oldukça sıkıntılar yaşandığını da ifade eden Savaş, “Suriyeliler ucuza çalıştığı için sadece tarımda değil lojistik, inşaat ve ticaret sektöründe olduğu gibi esnafı da zor duruma soktu. Son on bir yılda tarımda çalışan insan sayımız 36 binlerden 9 binlere düştü. Yüzde 74 bir daralma var. İnsanlarımız tarımı bırakarak şehre göç etmeye başladı. Tarımla uğraşan çiftçilerimiz girdi masraflarını çıkartamamaya başladı” diye konuştu.

Komşu ülke Suriye’de yaşanan savaş nedeniyle Hatay ekonomisinde ciddi bir bozulma meydana geldiğini de açıklayan Savaş,  “Hatay’da psikolojik, sosyolojik ve ekonomik sorunlar gittikçe artıyor. Suriye’den günde 250 TIR’la ihracat yapardık. Şu anda 25 günde bir, sadece Basra Körfezi’ne 100 konteyner gönderebiliyoruz”dedi.

Suriyeli misafirler ile alakalı hükümete de önemli görevler düştüğünü belirten Savaş şu şöyle konuştu;

“Suriyeliler bizim din kardeşimiz hem de yüzyıllarca beraber yaşamışız. Barışı istemek, geelecekle ilgili milli konularda fikir beyan etmek suçsa biz de çekeriz. Suriyelilere yaşayabilecekleri bir altyapı oluşturulursa insanlara çalışabilecekleri ve oturabilecekleri  mekan yapılırsa onlar da gitmek ister. Ve orada insanlarımız ölüyor. Hükümetin barış için çaba sarfetmesi lazım. Her iki taraf da eziyet çekiyor. Gelecek konusunda durum meçhul. İnsanlarımız hayal kuramıyor, plan ve program yapamıyor.”

Suriyelilerin vatandaşlık almaları ve oy kullanmaları ile ilgili de açıklama yapan Başkan Savaş, “Son seçimimizde 13 bin Suriyeli oy kullandı. 2020 verilerine baktığınız zaman  oy kullanabileceklerin sayısı artmış. Muhtarlarımızla görüştüğümüz zaman Suriyelilerin muhtarlığı kazanabileceğini söylüyorlar. Reyhanlı’da seçime girseler rahatça ve fazlasıyla kazanırlar. Mesele bundan sonra insanların gelecek adına plan ve program yapabilmesi için önünü görmesi lazım. Yaşanılan sıkıntıların bertaraf edilmesi lazım. Bunu büyükşehir belediye başkanları yapamaz. Bunu genel iktidarın yapması lazım. Biz de sinerji oluşturarak destek olalım” açıklamalarında bulundu.

Suriyeliler ile herhangi bir düşmanlığın söz konusu olmadığını da sözlerine ekleyen Savaş, iki komşu ülke arasında entelektüel bir farkın olduğunu ve dünya görüşleri ile ilgili fikir farklılığı yaşandığını belirtti.

Eğitim politikaları hakkında da  konuşan Savaş, milli eğitim politikalarının yeniden değiştirilmesi veya geliştirilmesi gerektiğini ve 50 yıllık plan ve program yapılması gerektiğini söyledi.

Hatay’da gerçekleştirdiği kırsal kalkınma projesi hakkında da bilgi veren Lütfü Savaş, “İnsanlarımızın şehre göç etmesini önlemek amacıyla çalışmalar yapıoruz. Çiftçilerimize fide ve tohum desteğinde bulunduk. Topraklarını terk etmemeleri için kırsal kalkınma projesi başlattık. 27 kadın kooperatifi ile iletişim  halindeyiz. 70 kooperatife destek veriyoruz. Ve ortaklı olarak şirket kurduk. 9 bin 700 insanımız ile sözleşmeli tarım yapıyoruz. Çiftçilerimiz mal ettiğimiz fiyattan gübre desteğinde bulunacağız. Çiftçilerimizin ürettiklerini satıyoruz” dedi.

Suriye’de yaşanan kaostan dolayı Hatay’ın farklı lanse edildiğini de sözlerine ekleyen Başkan Savaş, “Şimdiye kadar majör bir problemimiz olmadı. Bizim insanımızın empati, sempati ve sevgi konusunda bir sıkıntısı yok. Diğer şehirler ve ülkeler ne kadar güvenliyse, Paris ne kadar güvenliyse Hatay da o kadar güvenli” şeklinde açklamalarında bulundu.

Programın sonunda 1 Nisan’da tüm dünyaya kapılarını açacak olan EXPO 2021 Hatay hakkında bilgi veren Lütfü Savaş, “İnsanlarımızın mutlu olması, gelecek adına umutlu olması ve ekonomik kaygılarını gidermek için çalışıyoruz. Hatay’ı Gastronomi Şehri yaptık. EXPO ve HADO’yu yapıyoruz. EXPO ile Hatay’ın marka değerini yükseltmek istiyoruz. Amacımız şehrimizin tarım, ticaret ve turizm gelirini yükseltmektir. Hatay’ı ticaret merkezi yapmak istiyoruz. EXPO ile Hatay festivaler ve fuarlar şehri olacak” diyerek herkesi gerçekleşecek organizasyona davet etti.

Rss

Okuyucu Yorumları

Toplam 0 yorum yapıldı.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Cumhur İttifakı Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Öntürk, Hatay’da mobilyanın kalbi olarak nitelendirilen MOBSAN’da HBB’nin istihdama tam destek olacağını söyledi. Bir şehirde işçi arayanların çoğalmasına rağmen hala işsizlik sorununun olmasının ...
CHP İskenderun Belediye Başkan Adayı Mehmet Duduoğlu, İskenderun’a bağlı Suçıkağı Mahallesi sakinleri ile buluştu. Mahalle sakinlerinin yakın ilgi ve alakası ile karşılaşan Başkan adayı Duduoğlu, Suçıkağı Mahallesi sakinlerine hitaben bir ...
Cumhur İttifakı Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Öntürk, Haber Global TV canlı yayınında Serhan Başbahçıvan’ın sorularını yanıtladı. Depremle yıkılan Hatay’ı 5 yıllık projeleriyle kısa sürede ayağa kaldıracaklarını kaydeden Öntürk, tek ...
Cumhur İttifakı Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Öntürk, Hatay’ı devlet-millet bütünleşmesi ile ayağa kaldıracaklarını kaydetti. Payas ilçesinde Seçim Koordinasyon Merkezini;  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Cumhur İttifakı Hatay ...
İYİ Parti İskenderun Belediye Başkan Adayı Nazmi Ceylan Doğduğu Çınarlı Mahallesinde Sevgi Seliyle Karşılandı. Seçim çalışması kapsamında İskenderun'da önemli seçim çalışmalarıyla ivme kazanan Nazmi Ceylan Çınarlı mahallesi yüzlerce kişi tarafından karşılandı. Yoğun ...
Cumhur İttifakı Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Öntürk, 1 Nisan itibariyle kırsal kalkınma hamlesini Hatay’ın kalbi Antakya’dan başlatarak 15 ilçeye yayacaklarını kaydetti. Beceriksiz HBB yönetiminin elinde Hatay’ın kendisi ile birlikte ...

Copyright © 2013. Tüm Hakları saklıdır.