‘Hatay İskenderun’da Gençler Var!’

‘Hatay İskenderun’da Gençler Var!’

Gençler üretkendir, heyecanlıdır, çabuk vazgeçmezler, yeni yollar denerler, ısrarcı ve iş gücü potansiyeline sahiptir. Delikanlı deriz ya mesela. Bunu genellikle erkekler için söyleriz ama bence bir kadın ya da erkek cinsiyeti olmayan kelimedir, Delikanlı. Ateş gibi atak, seri, güçlü, sorumluluk sahibi ve vazgeçmeyen.

Bu makaleyi okuyan Hatay’da doğup yaşayan insanlar elbette ki yazacaklarımı biliyorlardır. Ancak bunu defalarca açıklama gereği hissediyorum. Hatay; Antakya, Altınözü, Arsuz, Belen, Defne, Dörtyol, Erzin, Hassa, İskenderun, Kırıkhan, Kumlu, Payas, Reyhanlı, Samandağ ve Yayladağı ilçelerinden oluşur. Yüzölçümü göller hariç 5.524 km²’dir. On beş (15) ilçeden oluşan bir ildir.

Bunu neden açıklama gereği duyuyorum hemen ileteyim. 2002-2023 seneleri arasında İstanbul’da aktif yaşayan ve yaşam çevresi, arkadaşları, dostları, iş çevresi orada olan biriyim. Ancak son dönemde hiç doğru dürüst karşılaşmadığım bir anlam hatasıyla karşılaşıyorum. Bunu sadece benim çevremde değil, yaklaşık tüm Türkiye’de karıştırılan bir anlam hatası. Atatürk ‘’Hatay benim şahsi meselemdir.’’ diyerek, bölgede yaşayan insanları düşman elinden kurtarmak için sağlığının en kritik anlarında Hatay ilineydi. Fakat Hatay tekrar ediyorum 15 ilçeden oluşan bir il. Hatay neden Antakya olarak biliniyor ve öyle davranılıyor anlamıyorum. Bana tanıdığım ya da tanımadığım kişiler yardım için gönderilen veya yapılacak aksiyonlarda Hatay’a göndereceğiz diyor. Fakat Hatay’ın neresi diye sorduğumda, Hatay işte Antakya deniyor. Hatay, Antakya değildir. Antakya, Hatay’ın bir ilçesidir. Depremde büyük yıkımlar yaşayan tek yer Antakya da değildir. Defne, Samandağ, İskenderun, Reyhanlı, Kırıkhan gibi birçok ilçede de afetin neden olduğu zarar çok büyüktür.

Büyük göçü İskenderun, Belen, Arsuz almıştır. Antakya, Defne, Samandağ, Kırıkhan, Reyhanlı’da büyük yıkımlar olmuş, bu yüzden göç yıkımın göreceli az olan yerlerine kaymıştır. İskenderun’da İskenderun Teknik Üniversitesi’nin genç nüfusunun bulunması ve Hatay’ın genç nüfusunun büyük bir kısmının buraya gelmesinden kaynaklanmaktadır. Fakat Hatay’a uzaktan bakan ve ilçe ayrımlarını bilmeyen, buraları yakından görmeyen markalar, şirketler ve şahıslar tarafından genç nüfusa yönelik eğitim ve etkinlikler Antakya’nın uzak ve gençler tarafından erişimi çok zor bir yerinde yapılmaktadır. Hatta İskenderun’daki genç nüfus Antakya’ya taşınmak istenmektedir. Bu daha travmatik bir hadisedir. Hala alt yapı çalışmaları sürüyor, hala her yer tır dolu, hala yıkımlar devam ediyorken yoğunlukta bulunan genç nüfusu yoğun olmayan bölgeye taşımak mantıksızdır.

Elimde bu konuda kendi yaptığım etkinlikler tarafında verilerim var. En basitinden geçen Cumartesi günü İskenderun ve çevresinde bulunan gençleri çok reklam veya büyük bir çağrı yapmadan kahve ve teknoloji sohbetine çağırdım. Tam 35 pırıl pırıl delikanlı genç katıldı. Ben üç kişi gelir mi diye son dakika gitmeye karar vermişken saat yaklaştıkça beni arayan gençler oldu. Saat 15.00-19.00 arası yaptığımız çok verimli sohbette gençlerin pandemiden beri yaşanılan olaylardan dolayı birbirleriyle etkileşime, iletişime aç olduklarını gördüm. Birbirleriyle konuştukça ve tanıdıkça İSTE’de Teknofest’e katılacak roket yapan gençler kendilerine bir yeni yazılımcı arkadaş daha buldu, konuştukça şehir dışında bilgisayar mühendisliği okuyup memleketine katkı sağlamak için gelen genç kendine çalışma arkadaşı buldu. Konuştukça Hatay için, ülkemiz için yeni projeler ortaya çıktı, üretmeye başlandı çünkü herkes delikanlı (kadın-erkek) ve ateş gibi beyinlere, hayallere, umutlara sahip gençlerdi. Ben çok duygulandım. Hep beraber bir video çektik Hatay İskenderun’da gençler var dedik.

En merak ettiğim nokta da İskenderun Belediyesi müthiş projelere imzalar atıyor. Çocuk Köyü yeni bitti, Ticaret lisesinin orada şimdi yeni bir Millet Parkı inşa ediliyor. Peki bir araya gelemeyen ya da kafelerin ceplerini yaktığı gençlere bu Millet Parkı içerisinde özel bir alan verilip, çalışma imkânı verilemez mi? Çünkü diğer Millet Parkları emekli vatandaşlara yeteri kadar hizmet veriyor. Anladığım kadarıyla da gençler için yapılması planlanan Şehir Kütüphanesi de afet dolayısıyla rafa kalkmışken Hatay İskenderun Gençliğine, M. Fatih Tosyalı’nın yapmış olduğu yeni Millet Parkı’nın içerisindeki yer armağan edilemez mi? Çünkü Hatay Gençliği İskenderun’da.

Gülşah Erdener Akın

https://www.megamedya.org/2024/03/01/hatay-iskenderunda-gencler-var/ linkinden çıktı edilmiştir.
Sayfayı yazdırmak için TIKLAYIN! Kapat