Macaristan Büyükelçiliği Başkan Savaş’ı Konuk Etti

Macaristan Büyükelçiliği Başkan Savaş’ı Konuk Etti

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Macaristan’da Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu’nun konuğu oldu.

Macaristan’daki temaslarına Cumhuriyet Halk Partisi Macaristan Birliği Başkanı Serhat Köse’nin düzenlediği “Hatay Buluşması” ile başlayan Savaş, daha sonra Macar Milli Meclisi Milletvekili Macar-Türk Dostluk Grubu Başkanı Dr. Atilla Tilki ile bir araya geldi.

Hatay’ın tarihi, kültürü, gastronomisi ile iki ülke ilişkilerinin ele alındığı buluşmada,  

İsveç’teki aşırı sağ bir parti başkanının Kuran-ı Kerim’i yakmasını şiddetle kınadığını vurgulayan Başkan Savaş, “Tabi ki İsveç’te bütün siyasi partiler aynı istikamete koşmuyor. İnanç insana özgüdür, biz diğer tüm dinlere saygılıyız ve aynı şekilde saygı bekleriz. Kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’e karşı yapılan bu saygısızca eylem, kabul edilemez,  şiddetle kınıyorum” dedi.

Atilla Tilki de, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaştan etkilendiklerini anlattı. Tilki, “benzer süreci Suriye’deki gelişmeler nedeniyle 12 yıldır yaşayan Başkan Savaş’ı daha iyi anlıyorum. Mültecilerle ilgilenmenin ne kadar zor olduğunu anlıyorum. Size kolaylıklar diliyorum” diye konuştu.

Savaş ve Tilki, Atakaş Hatayspor ile Macaristan’ın bir futbol takımı arasında dostluk maçı düzenlenmeye de karar verdi. 

Bazı Macar Ulusal Meclisi milletvekilleri ile görüşmeler gerçekleştiren Savaş, Macaristan ziyaretinde kendisine eşlik eden eşi Prof. Dr. Nazan Savaş ile tarihi parlamento binasını gezdi.

Savaş’ın, Macaristan’ın Estergon Belediye Başkanı Adam Hernadi ile görüşmesinde de iki belediye arasında geliştirilecek işbirliği konuları ele alındı.

Macaristan Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu’nu makamında ziyaret eden Savaş daha sonra, büyükelçinin ev sahipliğinde düzenlenen “7 Bölge 7 Mutfak” serisi kapsamında Hatay Gastronomi Evi lezzetlerinin sunulduğu yemeğe katıldı.   

Başkan Savaş,  Büyükelçiliğin Matild Sarayı’nda düzenlediği yemekteki konuşmasında Hatay’ın, “Türkiye’nin Lezzet Köşesi” markası olarak tescillendiğine dikkat çekti.

 Hatay’ın binlerce yıllık medeniyetinin yemeklerine de yansıdığını anlatan Savaş, “Gastronomimizi Macaristan’da tanıtma imkânı veren Sayın büyükelçimiz Ekşioğlu’na teşekkür ediyorum, sizleri Hatay’a bekliyoruz” dedi.Savaş, aralarında farklı ülkelerin büyükelçilerinin de bulunduğu konukların Hatay yemeklerini çok beğendiklerini dile getirmeleri üzerine, misafirlere teşekkür ederek kendilerini Hatay’da ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını ifade etti. 

Büyükelçi Ekşioğlu da konuşmasında, Hatay’ın lezzetlerini Budapeşte’de sunmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, Başkan Savaş’a teşekkür etti. Savaş, Macaristan’da sevilen şairlerden Gül Baba Türbesi’ni de ziyaret etti. Savaş buradaki deftere, Türk ve Macar dostluğunun sürmesi temennilerini yazdı.

https://www.megamedya.org/2023/01/25/macaristan-buyukelciligi-baskan-savasi-konuk-etti/ linkinden çıktı edilmiştir.
Sayfayı yazdırmak için TIKLAYIN! Kapat